Grundkurs i Svets

Grundkurs i Svets

Prova på grunderna i svets under en helg på Skeppsholmen.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Prova på kollo 2023

  • Prova på kollo 2023 |
    Skeppsholmsgården kollo

Välkommen på prova på kollo helgen den 8-10 september!

Tillsammans med Stockholms stad erbjuder vi ett gratis prova på kollo för barn som är skrivna i Stockholm stad.

Under helgen kommer du att få prova på kollo i miniformat med allt vad det innebär. Ombord på båtarna blir varje deltagare en viktig del i en besättning och får prova på att ta ansvar för dig själv och andra. Deltagarna får lära dig att hissa, bärga och beslå segel, knopar som de kan använda när vi lägger till, styra båten och vad de olika sakerna i sjökortet betyder. De som vill får prova på att styra och klättra ut i hajnätet framför båten. När vi inte seglar brukar vi bada, leka, utforska öar, ro och annat skoj. Vi äter mat och sover tillsammans på båtarna. Alla hjälps åt med matlagning, disk och städning.

Vi samlas kl. 18:00 på fredagen den 8 september på Skeppsholmen. Efter samling och presentation beger vi oss ut med båtarna mot Stockholms skärgård. På söndagen den 10 september är vi tillbaka på Skeppsholmen kl. 16.00.

Båtarna Lina och Lova kommer segla parallellt och lägga till vid samma öar medan Shamrock kommer segla en egen rutt genom skärgården.

Fartygen
Shamrock och Lova är riggade som galeaser med gaffelsegel (stor och mesan) samt ett stortoppsegel. Lina är bermudariggad med två master. Ombord finns rinnande färsk- och sjövatten, kylskåp och gasspis med ugn, vattenburen värme och toalett. Fartygen är utrustade med radar, plotter, AIS och DGPS. De har dubbla VHF:er, mobiltelefon, och nödraketer. Ombord finns brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, ett välutrustat skeppsapotek, frälsarkrans och hansalina, samt ett räddningsnät för bärgning av nödställd. Slutligen finns en väl tilltagen utrustning för ankring, förtöjning och för underhåll av maskin, rigg och skrov.

Ledarna
Skepparen på Lina och Lova innehar examen för fartygsbefäl klass VIII. Skepparen på Shamrock är utbildad sjökapten. Samtliga ledare har utbildning i första hjälpen och tidigare erfarenhet från Skeppsholmsgårdens fartyg eller annan liknande seglingsverksamhet. De flesta av ledarna har tidigare arbetat med barn och ungdomar och tillsammans har de en mycket god kännedom om skärgården.


Dokument till deltagare

Utrustningslista


Praktisk information

Pris: 0 kr för deltagare som är skrivna i Stockholms stad. Vid avanmälan eller om ni inte dyker upp vid avfärd kommer Stockholm stad att debitera er 300 kr.

Ålder: 10-15 år
Förkunskaper: Simkunnig 200 meter.
Tider: Samling på Skeppsholmen fredag klockan 18.00. Hemkomst söndag 16.00.
Mat: Lunch, middag och frukost ingår i priset. På fredagskvällen serveras middag. Glöm ej att ange vid bokningen om du har specialkost.


Anmälan

OBSERVERA! Om du inte bor i Stockholms stad (Stockholms kommun) kan vi tyvärr inte erbjuda dig en plats till detta prova på kollo. Dvs. du kan inte följa med om du bor i Nacka, på Lidingö eller någon annan kommun än Stockholms.

Försäljningen är stängd eftersom evenemanget har passerat.


Nyhetsbrev

Bli påmind via vårt nyhetsbrev när “riktiga kolloanmälan” släpps på våren eller när vi släpper andra ungdomsseglingar med våra fartyg.