Bli volontär
Skeppsholmsgårdens överlevnad är till stor del beroende av att personer och organisationer bidrar med tid, kunskap, material och pengar. Som volontär kan du göra mycket nytta! Följande verksamhetsområden behöver vi alltid hjälp med. Hittar du något är du välkommen att kontakta oss.
Segling
Varje säsong har vi ett 50-tal ledare, instruktörer och befäl som seglar med våra fartyg. De flesta återkommer säsong efter säsong just för att vi har så roligt ombord och för att verksamheten gör så stor nytta för många deltagare. Vi söker ständigt personer som är intresserade till bland annat:
- Befäl – Du ska ha papper för att segla i yrkestrafik motsvarande klass VI eller traditionsfartygsbehörighet.
- Instruktör – Du behöver ha erfarenhet från skutsegling ombord på våra eller andra skutor och vara bekväm med att instruera nybörjare.
- Byssa (köksansvarig) – Du behöver kunna laga mat till många personer på en gång samtidigt som det kan förekomma olika typer av specialkost. Du ska även vara bra på att instruera då seglingsdeltagarna ska göra mycket av matlagningen och diskningen. Uppgiften handlar om att planera, instruera och handleda kring matlagningen ombord.
Underhåll
Både under men framförallt mellan seglingssäsonger har vi mycket underhållsarbete som måste göras på fartygen. Vi har verkstäder och utrustning men behöver duktiga personer som kan hjälpa oss med:
- Rigg – Allt från att knyta vevlingar till att splitsa vajer. Vintertid är det mycket underhåll och sommartid lagningar och förbättringar.
- Träarbeten – Våra fartyg består av många fina trädetaljer och dess rundhult och block lackas inför varje säsong. Är du duktig på lack, olja och fernissa är du välkommen upp i vår mastverkstad att hjälpa till.
- Sömnad – Våra fartyg har tillsamman mer än 500 m² segel som varje år behöver synas, lagas och ibland nytillverkas. Andra sömnadsjobb är sy kapell, madrassöverdrag m.m. Vi har tillräckligt starka symaskiner på vårt segelloft.
- Metallarbeten – Shamrock och Lova har stålskrov vilket kräver en hel del underhåll. Rostknackning sker med vår nålhacka för att sedan behandlas med rostskyddsfärg. Samtidigt finns det nästan alltid svetsjobb ombord.
- Elektriker – Stora fartyg kräver ström på många ställen. Lova har både 12V- och 24-system och Shamrock dessutom 230V. El ombord på fartyg kräver dessutom specialkunskap då det ej går att jorda i marken. Nivån sträcker sig således från enkla 12V-system till arbeten med elverk.
- Maskin – Det finns alltid något som behöver underhållas i fartygens maskinrum. Från enkla oljebyten till nya rördragningar.
Övrigt
Besitter du specialintressen inom andra områden och är intresserad av att hjälpa till? Fråga oss om vi är intresserade. Genom åren har vi bland annat fått hjälp med mässutställningar, fotoprojekt, hemsidan, marknadsföring m.m.