Kvällskurs i smide

Kvällskurs i smide

Lär dig smida på vardagskvällar under en termin.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Långsegling med Shamrock – fullbokad

Rated 5 out of 5
  • Långsegling med Shamrock - fullbokad | Ungdomsseglingar
    Långsegling med m/s Shamrock

Långseglingen 2021 är för tillfället fullbokad men det finns möjlighet att ställa sig på en reservlista längre ner på denna sida.

Varje sommar gör segelfartyget Shamrock en fyra veckor lång seglats utmed svenska ostkusten. Ombord mönstras 24 ungdomar i åldrarna 15 till 20 år på som en del av besättningen. Under seglingen får du som besättningsmedlem de kunskaper som är nödvändiga för att framföra fartyget på ett säkert och effektivt sätt.

En långsegling är en rolig och annorlunda sommarupplevelse med nya vänner, utmaningar och erfarenheter. Den ger en möjlighet att göra något unikt som får alla ombord att växa med ökad kunskap om både sig själv samt livet och arbetet till sjöss. Det är få resor som ger lika många goda minnen och vänner på så kort tid, för att inte tala om nyttiga erfarenheter att applicera i skola och arbetsliv.

Segling
Det är så klart stor fokus på segling och det är många delars namn och funktion som behöver läras in för att man skall kunna få ordentlig fart på alla 160 ton. Till en början är det ofta svårt att förstå vad alla rep och block finns till för, dock ändrar det sig snabbt till att bli tydligt vart repen går och vilken funktion allt har. Här skapas en hel del förståelse för hur block och taljor fungerar vilket är nyttigt inför fysik- och mekaniklektionerna i skolan.

En viktig aspekt ombord är säkerheten. I alla övningar vi genomför har vi ett säkerhetstänk till grund och vi instruerar i vilka risker som finns samt vilka åtgärder som kan tas vid olika situationer.

Vaktgång
Alla ingår i fyratimmarsvakter och får på så vis prova på att framföra fartyget under dygnets alla timmar. För att komma in i sjörutinen strävar vi efter att segla så mycket och så långa sträckor i taget som möjligt, vilket ofta innebär fantastiska nattseglingar. En vakt har då hand om framförandet av fartyget medan de andra sover, har genomgångar eller utför underhåll.

Underhåll
Då slitaget på fartyget är stort tas det tid till underhåll av trä, metall, tågvirke och segel, både i förebyggande syfte och för reparationer. Kunskaper som är nyttiga även utanför fartyget, t.ex. är kunskaper om trä, metall och dess underhåll i vissa fall ovärderliga för villaägaren.

Överlevnad
En populär övning är övergivande av fartyget i överlevnadsdräkter. Det är ett mindre företag att ta sig i dem och för att göra det ännu svårare ges det att väl i vattnet uppdrag om att simma i olika formationer för förflyttning och för att behålla värme. En bra övning för att belysa att säkerhetsutrustningens blotta existens inte räcker utan att man behöver behärska den innan man förlitar sig till den.

Natur och kultur
Det ges även en chans att utforska saker utanför fartyget. Tillåter vindarna förlägger vi resan så att vi kan besöka öar som Agön, Ulvön (känt för sin surströmming), Mjältön (Sveriges högsta ö) med flera. Alla med lång historia och flera med ett levande kulturarv. Det är en mycket speciell känsla att nästan helt tyst segla förbi i utkanten på naturreservat och se de nyfikna sälarna studera oss lika mycket som vi dem.

Samarbete
De flesta delar av seglingen kräver samarbete vilket inte minst visas när skeppsbåten sätts i sjön och fyra man skall ro i samma takt och med samma kraft. Det som vid första anblick ser enkelt ut brukar visa sig vara en utmaning för de flesta. Som en extra krydda har båten inte något roder utan skall styrs enkom med muntliga kommandon till roddarna.

Hänsyn och ansvar
Man bor trångt och lyhört vilket ställer stora krav på visande av hänsyn och förståelse för andra. Alla måste göra sin del för att orken skall räcka till och stämningen hållas på topp. Att alla måste visa hänsyn för varandra och ta ansvar för att göra sin del av arbetet ombord bidrar mycket till att många växer enormt mycket som person under seglingens gång.


Tider och bra att veta

Datum: 8 juli – 4 augusti 2021.
Tider: Samling 16.00 på avgångsdagen. Hemkomst 16.00.
Pris: 7.900 kr (varav 1.900 kr betalas vid besked om antagning och resterande senast 31 maj). För familjer/personer som inte har råd med hela avgiften finns möjlighet att söka stipendium hos Stiftelsen Svenska Seglarskolan, de brukar kunna bidra med ungefär halva avgiften.
Ålder: 15-20 (de flesta brukar vara 16-17 år)
Förkunskaper: Du behöver inte ha några förkunskaper.
Rökning/snusning: Seglingen är helt drogfri.
Elektronisk utrustning: Då besättningen lever tätt tillsammans på ett litet utrymme måste alla lära sig att visa särskild hänsyn till varandra. Mobiltelefoner, datorer och liknande elektronik får av denna anledning endast användas vid särskilt anvisade tillfällen såsom hamnbesök (möjligheten att ladda elektronik ombord är begränsad).


Reservlista

Försäljningen är stängd eftersom evenemanget har passerat.

Vi strävar efter att få en så bra fördelning som möjligt mellan deltagarnas kön, ålder och bakgrund. Därför tillämpar vi inte ”först till kvarn” utan granskar istället alla ansökningar. Efter att du gjort en anmälan kommer vi att kontakta dig och berätta hur läget ser ut och när du får ett definitivt besked. Dock är det större sannolikhet att få följa med ju tidigare du anmäler dig.


Intresseanmälan

Passar inte datumen 2021? Eller har fyller du 15 först 2022? Gör en intresseanmälan så återkommer vi när vi släpper anmälan till långseglingen.


Vad tycker våra tidigare kursdeltagare?

Genomsnitt 5 av 5 baserat på 5 recensioner.

En upplevelse utöver det vanliga!!

Rated 5 out of 5
2021-05-18

Fantastiskt. Som Stockholms bo är det skönt att få sätta manken till, dessutom bildas det ett speciellt slags band mellan besättningen på så pass kort tid vilket gör upplevelsen ännu bättre.

Eskil

Påverkade livet

Rated 5 out of 5
2021-02-24

Seglade som 16-åring en sommar på 70-talet.
Den seglingen har påverkat mitt liv i otroligt många delar.
Har jobbat till sjöss som befäl och jobbar fortfarande med fartyg fast från landsidan.
Familjelivet har även det påverkats indirekt.
Allt i stort sett bara positivt.

Anders

Ett bra sätt att spendera sommaren.

Rated 5 out of 5
2020-11-21

Jag tyckte att det var det roligaste jag har gjort på länge. Det är för att man träffar så många nya personer och kan få så många nya vänner för livet. Men sedan så är det en väldigt rolig och karaktärs bildande sätt att spendera sommaren.

Axel

En upplevelse för livet

Rated 5 out of 5
2020-11-19

Långseglingen 2020 var första gången jag seglade, någonsin. Alltså hade jag ingen kunskap alls sedan tidigare, men under de fyra veckorna vi var ute lärde jag mig otroligt mycket och har kommit att älska segling, trots långa dagar med hårt arbete och slit. För att, däremellan är det en otroligt befriande känsla man får av att förlita sig på naturens krafter och bara njuta.
Men, i slutändan var det ändå alla man lärde känna som gjorde seglingen så underbar. Gemenskapen och kämparglöden som växer fram är något i en klass för sig. Oerhört tacksam över vilka fina människor jag lärt känna!
Om du funderar på att anmäla dig, kan jag verkligen rekommendera det med hela mitt hjärta.

Carolina

Om du gillar att lära dig något nytt och inte är rädd för lite arbete är långseglingen något för dig

Rated 5 out of 5
2020-11-17

Jag seglade på långseglingen 2020 och tyckte det var superkul. Innan jag började kunde jag inget om segling men man lärde sig snabbt.
Det Bästa var nog personerna, det är speciellt att vara på ett sånt litet utrymme med så många främlingar i början men det gör nog också att man lär känna alla väldigt snabbt. Alla var roliga och schyssta.
Man fick arbeta på båten med disk, städning, segling och annat. Så det är inget för någon som bara vill slappa.
Jag rekommenderar långsegling varmt, det var en jätterolig Och mysig upplevelse.

Bruno

Vad tyckte du om långseglingen?

Har du deltagit på vår långsegling? Lämna gärna en recension, tänk på att det du skriver blir offentligt här på hemsidan. Kontakta oss om du har något av privat karaktär du vill förmedla.