Grundkurs i Svets

Grundkurs i Svets

Prova på grunderna i svets under en helg på Skeppsholmen.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Helgkurs i järnsmide

Rated 5,0 out of 5
(Läs 8 recensioner)
  • Helgkurs i järnsmide | Järnsmideskurser

Under en helgkurs i smide får du lära dig de första grunderna i smide. Har du smitt tidigare så har du möjlighet att få repetera och fördjupa dig i de olika momenten.

Kursen inleds på lördagsförmiddagen med en genomgång av smedjan, verktyg, skyddsutrustning och  säkerhetsaspekter vid arbete i en smedja. 
Därefter presenteras det första projektet, som brukar vara en spik, och vi går steg för steg igenom de moment och metoder som används. Därefter brukar vi fortsätta med att tillverka en bockhornskrok. Dessa två projekt innefattar de flesta moment som anses höra till grunderna i smide. Exempelvis får du prova på att stuka, räcka, pena, klyva, slå hål samt ytbehandla dina verk.

För det mesta finns det efter detta tid över till ett eget projekt. Tillsammans med läraren kommer ni fram till något på en lagom nivå. Kanske har du egna idéer på något du vill smida? Annars kan läraren komma bra tips.


Tider och bra att veta

Tid: lör-sön. kl. 10.00 – ca 17.00. Paus för lunch mitt på dagen.
Ingår: Material, kol och kaffe/te.
Ta med: Oömma kläder, arbetshandskar, hörselskydd, skyddsglasögon samt penna och papper.
Studielitteratur: Vi rekommenderar ”Nya järnsmidesboken” som studielitteratur att bläddra i mellan kurstillfällena. Vid bokning av kursen har du möjlighet att beställa ett exemplar som du får vid första kurstillfället. Priset är 375 kr.
Ålder: Från 15 år (under 15 år? Vänligen kontakta oss.)
Ledare: Felix Pettersson, 070-931 42 11.

Kursform: Annan folkbildning i samverkan med NBV.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är NBV_logga.jpg

Kurstillfällen våren 2024

Information Pris Antal
Smideskurs helg 27-28 april 3.450,00kr SEK   Slutsåld
Smideskurs helg 25-26 maj 3.450,00kr SEK   Slutsåld

Presentkort

Ett presentkort till en helgkurs i smide är en uppskattad och annorlunda present.

Instruktioner för köp
Använd vår mall eller tillverka ett presentkort själv att ge bort. Köp och betala med kort direkt på denna sida. Direkt efter köpet får du ett bekräftelsemail. Inom en vecka får du sedan en presentkortskod skickad till dig som du ger mottagaren. Bokning görs normalt på hemsidan och presentkortskoden anges vid betalning. Läs mer om presentkort.

Presentkort: Helgkurs i smide
Pris:
 3450 kr
Antal kurstillfällen att välja på: 2-3 grundkurser och 1 fortsättningskurs per termin
Smidesbok: Om du vill kan du köpa till en smidesbok (hämtas på Skeppsholmsgården). Perfekt att överlämna tillsammans med presentkortet!
Giltighetstid: 3 år

Köp av presentkort


Intresseanmälan

Hittar du inget bra datum? Gör gärna en intresseanmälan nedan.


Vad tycker våra tidigare kursdeltagare?

Genomsnitt 5,0 av 5 baserat på 8 recensioner.

Hamra ett steg på vägen till att smida

Rated 5,0 out of 5
2022-04-15

Ville bara tacka för en mycket bra smideskurs i helgen.

Det visade sig att jag var usel på att svinga en hammare, men tack vare er fanstastiska kursledare, André, så gick det relativt bra ändå. Jag fixade inte alla moment, men tillräckligt många för att det skulle vara roligt. …och lite bättre blev jag på att hamra dag två.

Det ver verkligen kul att få testa på att smida!

Cecilia

Kom hem full av glädje och energi, och en gnutta träningsvärk!

Rated 5,0 out of 5
2022-02-14

En mycket lärorik och trevlig kurs! André var en strålande kursledare som förklarade och visade alla moment på ett mycket pedagogiskt sätt. Sedan var det upp till oss kursdeltagare att prova det vi lärt oss och även av våra egna misstag! Perfekt med en liten grupp där vi hade mycket trevligt tillsammans med en mycket positiv kursledare! Enda varningen – risk för träningsvärk!

Bosse

Allt

Rated 5,0 out of 5
2020-06-09

Skitroligt och en ödmjuk lärare som har en bra individuell nivå och är superpositiv!

Kalle

Mycket bra och rolig grundkurs i smide!

Rated 5,0 out of 5
2020-05-27

Kursledaren André var tydlig och säkerhetsorienterad och lärde oss grunderna i smide och arbetet i smedjan på ett pedagogiskt, personligt och roligt sätt. Det var fascinerande att få stifta bekantskap med stål, vad man kan göra med det och hur det beter sig i olika temperaturer. Rekommenderar varmt denna kurs!

Mattias

Bra lärare och intressant kurs.

Rated 5,0 out of 5
2020-05-26

Gick en helgkurs i järnsmide. Bra och informativ genomgång. Smidde sen spikar och krokar. Fick ganska mycket tid över till eget projekt så smide då en ljusstake. Kände att jag fick grundkunskap den helgen för att klara av att smida på egen hand. Har nu köpt egen utrustning och smider hemma.

Calle

Vad tyckte du om kursen?

Har du gått denna kurs? Lämna gärna en recension, tänk på att det du skriver blir offentligt här på hemsidan. Kontakta oss om du har något av privat karaktär du vill förmedla.