Grundkurs i Svets

Grundkurs i Svets

Prova på grunderna i svets under en helg på Skeppsholmen.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Kollo

Rated 5,0 out of 5
(Läs 1 recensioner)
 • Kollo | Ungdomsseglingar
  Skeppsholmsgården kollo

Varje sommar anordnar Skeppsholmsgården seglingar med våra skutor för barn/ungdomar i årskurs 5-9. Vi lär oss att tillsammans segla fartygen och alla som vill får hjälpa till att styra, navigera och lägga till. När vi inte seglar brukar vi bada, leka, utforska öar, ro och annat skoj. En kollosegling är ett äventyr som skapar minnen för livet!

Segling
Det är en härlig upplevelse att segla skuta i Skärgården. Du blir en viktig del i en besättning och får prova på att ta ansvar för dig själv och andra. Du får lära dig att hissa, bärga och beslå segel, knopar som du kan använda när vi lägger till, styra båten och vad de olika sakerna i sjökortet betyder. Oavsett om det är första gången du seglar eller om du är van, kommer du att lära dig nya saker.

Vi brukar segla ungefär halva dagen dit vindarna bär oss och när vi börjar känna oss klara söker vi upp en naturhamn i närheten där båda skutorna förtöjer. Du får uppleva såväl inner- som ytterskärgård och Ibland ligger vi nästan helt själva i en vik medan det på andra ställen kan krylla av fritidsbåtar. Några gånger fyller vi på matförrådet hos skärgårdshandlarna och då ges det tillfälle att köpa en glass eller en påse godis. Om besättningen vill och orkar så brukar vi försöka att segla en hel natt och prova att navigera efter fyrar.

Kollo
Förutom att segla ägnar vi oss åt traditionella kolloaktiviteter som till exempel bad, spel, fotboll, vattenkrig, spökrundor m.m. Du får även klättra i riggen, hoppa från peket, ro runt i viken tillsammans med en kompis och på öarna vi besöker finns det oftast spännande saker att utforska såsom fyrar, gamla militärfort, blåbärssnår eller museum. Vill du hellre koppla av med en bok eller lyssna på radio så går det självklart också bra.

Bad
Det finns ingen dusch ombord på fartygen så därför måste vi tvätta oss i vattnet. Vi badar oftast från båten eller klippor men ibland hittar vi en fin strand. Vissa öar i skärgården erbjuder bastu och framförallt i början på sommaren kan det vara skönt att få värma sig i samband med bad.

Livet ombord
Under kollot blir fartygen våra nya hem där vi lever och sover. Vi äter gemensamma måltider ombord och om vädret tillåter äter vi på däck eller en klippa. På samma sätt som att vi måste hjälpas åt för att segla så måste vi även hjälpas åt med vardagssysslorna. Vissa dagar får du vara med och laga mat, andra dagar ser du till att durken (golvet i båten) blir sopat och ibland har du diskdag tillsammans med en kompis.

Eftersom att vi (till skillnad från de flesta andra kollon) är så få och bor så tätt inpå varandra, brukar det bli en mycket familjär stämning ombord. Ledarna bor tillsammans med ungdomarna i fartygen. Du behöver inte vara orolig för att bli ensam, här träffar du garanterat nya kompisar.

Fartygen
Shamrock och Lova är riggade som galeaser med gaffelsegel (stor och mesan) samt ett stortoppsegel. Lina är bermudariggad med två master. Ombord finns rinnande färsk- och sjövatten, kylskåp och gasspis med ugn, vattenburen värme och toalett. Fartygen är utrustade med radar, plotter, AIS och DGPS. De har dubbla VHF:er, mobiltelefon, och nödraketer. Ombord finns brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, ett välutrustat skeppsapotek, frälsarkrans och hansalina, samt ett räddningsnät för bärgning av nödställd. Slutligen finns en väl tilltagen utrustning för ankring, förtöjning och för underhåll av maskin, rigg och skrov.

Ledarna
Skepparen på Lina och Lova innehar examen för fartygsbefäl klass VIII. Skepparen på Shamrock är utbildad sjökapten. Samtliga ledare har utbildning i första hjälpen och tidigare erfarenhet från Skeppsholmsgårdens fartyg eller annan liknande seglingsverksamhet. De flesta av ledarna har tidigare arbetat med barn och ungdomar och tillsammans har de en mycket god kännedom om skärgården.


Tider 2024 – Shamrock

Avgång och hemkomst är 16.00 (avgång 18.00 period 1).

Kolloperiod 1
12/6-24/6
13 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 2
26/6-8/7
13 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 3
8/8-18/8
11 dagar
Infobrev med tider m.m.


Tider 2024 – Lina & Lova

Lina & Lova seglar tillsammans alla perioder. 

Avgång och hemkomst är 16.00 (avgång 18.00 period 1).

Kolloperiod 1
12/6-25/6
14 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 2
27/6-9/7
13 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 3
11/7-22/7
12 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 4
24/7-5/8
13 dagar
Infobrev med tider m.m.

Kolloperiod 5
7/8-18/8
12 dagar
Infobrev med tider m.m.


Dokument till deltagare

Utrustningslista
Hälsodeklaration (som går att fylla i digitalt)
Hälsodeklaration (för utskrift)


Ansökan och bra att veta

Ålder: årskurs 5-9
Förkunskaper: Simkunnig 200 meter.
Ansökan: Seglingarna ingår som en del i Stockholm stads kolloprogram. Ansökan görs via Stockholm stads hemsida. Ansökan 2024 öppnar i början av februari och sista dag att söka meddelas då (under denna tid spelar det ingen roll när du söker, först till kvarn tillämpas inte). Därefter sker reservintag från Stockholms stad via samma system.

För ungdomar 15 år eller äldre kan kan vi rekommendera vår långsegling.

Reservplats

Om du inte bor i Stockholms stad så kan du söka en reservplats till kollo. Du får inget svar från oss utan endast en förfrågan om det dyker upp en plats. Denna fråga kommer som tidigast i början på juni och som senast dagen innan kolloavgång. De senaste åren har söktrycket varit mycket högt från ungdomar som bor i Stockholms stad (ca 1.000 sökande till 163 platser) och vi har inte kunnat erbjuda några reservplatser.

  Perioder:
  Shamrock period 1(12/6 – 24/6)Shamrock period 2 (26/6-8/7)Shamrock period 3 (8/8 – 18/8)Lina & Lova period 1 (12/6 – 25/6)Lina & Lova period 2 (27/6 – 9/7)Lina & Lova period 3 (11/7 – 22/7)Lina & Lova period 4 (24/7 – 5/8)Lina & Lova period 5 (7/8 – 18/8)

  Övrigt:


  Nyhetsbrev

  Bli påmind via vårt nyhetsbrev när kolloanmälan släpps eller när vi släpper andra ungdomsseglingar med våra fartyg.


  Vad tycker våra tidigare deltagare?

  Genomsnitt 5,0 av 5 baserat på 1 recension.

  Lärorikt och kul!

  Rated 5,0 out of 5
  2020-11-17

  Jag hade en av de bästa första kollo upplevelserna här.

  Det var så kul och lärorikt och jag älskade det.

  Jag skulle verkligen rekommendera det!

  Skulle inte bytt ut den tiden mot någon ting i världen.

  Linus

  Vad tyckte du om kollot?

  Har du eller dina barn seglat kollo med oss? Lämna gärna en recension, tänk på att det du skriver blir offentligt här på hemsidan. Kontakta oss om du har något av privat karaktär du vill förmedla.