Nyhetsbrev

Långsegling med Shamrock

Långsegling med Shamrock

För ungdomar mellan 15-20 år som vill lära sig segla skuta under fyra veckor.

Läs mer »

Kollo

Varje sommar anordnar Skeppsholmsgården fem seglingar med våra skutor för barn/ungdomar i årskurs 5-9. Vi lär oss att tillsammans segla fartygen och alla som vill får hjälpa till att styra, navigera och lägga till. När vi inte seglar brukar vi bada, leka, utforska öar, ro och annat skoj. En kollosegling är ett äventyr som skapar minnen för livet!

Segling
Det är en härlig upplevelse att segla skuta i Skärgården. Du blir en viktig del i en besättning och får prova på att ta ansvar för dig själv och andra. Du får lära dig att hissa, bärga och beslå segel, knopar som du kan använda när vi lägger till, styra båten och vad de olika sakerna i sjökortet betyder. Oavsett om det är första gången du seglar eller om du är van, kommer du att lära dig nya saker.

Vi brukar segla ungefär halva dagen dit vindarna bär oss och när vi börjar känna oss klara söker vi upp en naturhamn i närheten där båda skutorna förtöjer. Du får uppleva såväl inner- som ytterskärgård och Ibland ligger vi nästan helt själva i en vik medan det på andra ställen kan krylla av fritidsbåtar. Några gånger fyller vi på matförrådet hos skärgårdshandlarna och då ges det tillfälle att köpa en glass eller en påse godis. Om besättningen vill och orkar så brukar vi försöka att segla en hel natt och prova att navigera efter fyrar.

Kollo
Förutom att segla ägnar vi oss åt traditionella kolloaktiviteter som till exempel bad, spel, fotboll, vattenkrig, spökrundor m.m. Du får även klättra i riggen, hoppa från peket, ro runt i viken tillsammans med en kompis och på öarna vi besöker finns det oftast spännande saker att utforska såsom fyrar, gamla militärfort, blåbärssnår eller museum. Vill du hellre koppla av med en bok eller lyssna på radio så går det självklart också bra.

Bad
Det finns ingen dusch ombord på Elmy eller Lova så därför måste vi tvätta oss i vattnet. Vi badar oftast från båten eller klippor men ibland hittar vi en fin strand. Vissa öar i skärgården erbjuder bastu och framförallt i början på sommaren kan det vara skönt att få värma sig i samband med bad.

Livet ombord
Under kollot blir fartygen våra nya hem där vi lever och sover. Vi äter gemensamma måltider ombord och om vädret tillåter äter vi på däck eller en klippa. På samma sätt som att vi måste hjälpas åt för att segla så måste vi även hjälpas åt med vardagssysslorna. Vissa dagar får du vara med och laga mat, andra dagar ser du till att durken (golvet i båten) blir sopat och ibland har du diskdag tillsammans med en kompis.

Eftersom att vi (till skillnad från de flesta andra kollon) är så få och bor så tätt inpå varandra, brukar det bli en mycket familjär stämning ombord. Ledarna bor tillsammans med ungdomarna i fartygen. Du behöver inte vara orolig för att bli ensam, här träffar du garanterat nya kompisar.

Fartygen
Alla tre fartygen Shamrock, Elmy och Lova är riggade som galeaser. Elmy och Lova har tre försegel och Shamrock fyra. Dessutom har alla fartyg två gaffelsegel (stor och mesan) samt ett stortoppsegel. Ombord finns rinnande färsk- och sjövatten, kylskåp och gasspis med ugn, vattenburen värme och toalett. Fartygen är utrustade med radar, plotter, AIS och DGPS. De har dubbla VHF:er, mobiltelefon, livflotte och nödraketer. Ombord finns brandvarnare, brandsläckare och brandfilt, ett välutrustat skeppsapotek, frälsarkrans och hansalina, samt ett räddningsnät för bärgning av nödställd. Slutligen finns en väl tilltagen utrustning för ankring, förtöjning och för underhåll av maskin, rigg och skrov.

Ledarna
Skepparen på varje båt innehar examen för fartygsbefäl klass VIII. Samtliga ledare har utbildning i första hjälpen och tidigare erfarenhet från Skeppsholmsgårdens fartyg eller annan liknande seglingsverksamhet. De flesta av ledarna har tidigare arbetat med barn och ungdomar och tillsammans har de en mycket god kännedom om skärgården.


 

Tider 2018

Avgång och hemkomst är 16.00.

Kolloperiod 1
11.6 – 24.6
Shamrock, Elmy och Lova (42 platser)
14 dagar

Kolloperiod 2
27.6 – 9.7
Lova och Anna-Sofia (16 platser)
13 dagar

Kolloperiod 3
12.7 – 24.7
Lova (8 platser)
13 dagar

Kolloperiod 4
26.7 – 6.8
Lova (8 platser)
12 dagar

Kolloperiod 5
8.8 – 19.8
Shamrock och Lova (34 platser)
12 dagar


Dokument till deltagare

Utrustningslista
Hälsodeklaration


Ansökan och bra att veta

Ålder: årskurs 5-9 ( ca 10-15 år)
Förkunskaper: Simkunnig 200 meter.
Ansökan: Seglingarna ingår som en del i Stockholm stads kolloprogram. Ansökan görs via Stockholm stads hemsida. Ansökan öppnar i mitten på februari.
Reservlista: Om du inte bor i Stockholms stad kan du stå på en reservlista om vi får platser över, maila jakob.naredi@skeppsholmsgarden.se. Vi har även platser till vår långsegling för de som är 15 eller äldre.


 

Intresseanmälan

Bli påmind via vårt nyhetsbrev när kolloanmälan släpps eller när vi släpper andra ungdomsseglingar med våra fartyg.