Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.
Helgkurs i järnsmide

Helgkurs i järnsmide

Lär dig grunderna eller fördjupa dig i smide under en helgkurs.

Läs mer »

Helgkurs i vedugnsbakning

  • Bakkurser
    Alla deltagare får med sig två limpor hem

Detta är inte bara kurs i bakning och surdegar. På fredagskvällen får ni börja med att lära er lite teoretisk kunskap om ved och eldning. I vår bagarstuga tänder ni sedan en brasa i stenugnen så att den blir förvärmd till den stora eldningen dagen efter. På kvällen går ni även igenom jästekniker, mjölsorter, brödhistoria, ugnstyper och allt annat ni behöver veta.

På lördagsmorgonen startar ni med att elda i ugnen innan det är dags för att sätta degarna. Ni går igenom bakredskap, får tips på traditionella beprövade matrecept och hur gräddningen går till. Ni får reda på hur man kontrollerar temperaturen på en ugn utan termometer och i vilken ordning det är bäst att baka. Sen bakas det bröd för hela slanten tills ugnen svalnat och det är dags att gå hem, ungefär vid 18-tiden. Du får med dig hem två goda bröd, recept och härliga minnen.

Egen surdegsrot

Till kursen kan du gärna förbereda en surdegsrot. Hinner du inte så finns det på plats. Surdegsroten gör du så här:

Dag 1 – Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 75 gr ( = drygt 1 dl) grovt, helst ekologiskt, rågmjöl i en glasburk – ca 1 liters. Täck burken med plastfolie. Låt burken stå i rumsvärme, eller ännu litevarmare ställe, 22 – 25 grader. Rör om i burken morgon och kväll i två dygn.
Dag 3 – Mata surdegen, dvs tillsätt 0,5 dl ljummet vatten och 0,5 dl grovt rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumsvärme.
Dag 4 – Tillsätt ytterligare 0,5 dl ljummet vatten och 0,5 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumsvärme.


Tider och bra att veta

Fredag kl 18.00-21.00: Vi samlas i Bagarstugan där vi tänder en mindre brasa i stenugnen. I Årboden förbereder vi lördagens degar med bland annat skållning av mjölet. Vi pratar om ved, eldning, surdeg, kursupplägg och förväntningar. Det bjuds på kaffe/te och macka. Brödet är ett smakprov på det bröd vi ska baka på lördagen.

Lördag kl  09.00-18.00:  På lördagen börjar vi dagen med att elda rejält stenugnen. I Årboden sätter vi degar och planerar resten av dagen. Efter lördagens lunch (som vi lagar tillsammans) gör vi ugnen redo för bakning. En omgång kanelbullar och två omgångar limpor hinner vi med innan ugnen svalnat. Mellan klockan 17 och 18 är sista omgången bröd färdiggräddat.

Ta med: Förkläde, oömma kläder, en slev, två burkar på 2-3 dl för surdegsrot, två kökshanddukar, kasse att bära hem två rediga limpor i, penna och papper.

Kursform: Studiecirkel i samverkan med NBV.


Kurser våren 2020

Vårens sista två kurser är inställda pga Coronaviruset. Vi har kontaktat alla kursdeltagare för ombokning till hösten.


Kurser Hösten 2020

Läs mer om bokningsvillkoren som gäller för hösten med anledning av Covid-19.

Försäljningen är stängd eftersom evenemanget har passerat.

Presentkort

Ett presentkort till vår bakkurs är en uppskattad och annorlunda present.

Instruktioner för köp
Använd vår mall eller tillverka ett presentkort själv att ge bort.  Köp och betala med kort direkt på denna sida. Direkt efter köpet får du ett bekräftelsemail. Inom en vecka får du sedan en presentkortskod skickad till dig som du ger mottagaren. Bokning görs normalt på hemsidan och presentkortskoden anges vid betalning. Läs mer om presentkort.

Presentkort: Helgkurs i vedugnsbakning
Pris:
1450 kr
Antal kurstillfällen att välja på: 1-3 per termin
Giltighetstid: 3 år

Köp av presentkort


Intresseanmälan

Passar inte datumen? Gör en intresseanmälan nedan.