Grundkurs i Svets

Grundkurs i Svets

Prova på grunderna i svets under en helg på Skeppsholmen.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Helgkurs i vedugnsbakning

Rated 5,0 out of 5
Genomsnitt 5,0 av 5 baserat på 1 recension.
  • Helgkurs i vedugnsbakning | Vedugnsbakning
    Alla deltagare får med sig två limpor hem

Detta är inte bara kurs i bakning och surdegar. På fredagskvällen får ni börja med att lära er lite teoretisk kunskap om ved och eldning. I vår bagarstuga tänder ni sedan en brasa i stenugnen så att den blir förvärmd till den stora eldningen dagen efter. På kvällen går ni även igenom jästekniker, mjölsorter, brödhistoria, ugnstyper och allt annat ni behöver veta.

Egen surdegsrot

Till kursen kan du gärna förbereda en surdegsrot. Hinner du inte så finns det på plats. Surdegsroten gör du så här:

Dag 1 – Rör ihop 1 dl ljummet vatten och 75 gr ( = drygt 1 dl) grovt, helst ekologiskt, rågmjöl i en glasburk – ca 1 liters. Täck burken med plastfolie. Låt burken stå i rumsvärme, eller ännu litevarmare ställe, 22 – 25 grader. Rör om i burken morgon och kväll i två dygn.
Dag 3 – Mata surdegen, dvs tillsätt 0,5 dl ljummet vatten och 0,5 dl grovt rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumsvärme.
Dag 4 – Tillsätt ytterligare 0,5 dl ljummet vatten och 0,5 dl grovt rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumsvärme.


Tider och bra att veta

Fredag kl 18-21:
Vi samlas i Bagarstugan där vi tänder en mindre brasa i stenugnen. Därefter förbereder vi lördagens degar i Årboden. Vi pratar om ved, eldning, surdeg, kursupplägg och förväntningar. Det bjuds på kaffe/te och smörgås. Brödet är ett smakprov på det bröd vi ska baka på lördagen.

Lördag kl 9- ca 18:
Vi börjar dagen med att elda rejält i stenugnen. I Årboden fortsätter vi att arbeta med våra degar samt gå igenom dagens planering. Vi äter en gemensam lunch och fikapaus har vi på eftermiddagen (ingår i kursen). Efter lunchen gör vi i ordning stenugnen för bakning och någon gång mellan kl 17-18 är dom sista bröden färdig gräddade.

Ta med:
Förkläde, något att täcka håret med, en slev, surdegsrot, två kökshanddukar, kasse att bära hem bröd i, penna och block.

Fika och lunch:
Vi lagar och äter gemensam lunch och fika som ingår i kursavgiften. Kom ihåg att ange ev. specialkost vid bokning (eller senast en vecka för kursstart).

Kursform: Annan folkbildning i samverkan med NBV.
Helgkurs i vedugnsbakning | Vedugnsbakning


Kurser våren 2024

Information Pris Antal
Baka i vedugn 31/5-1/6 2.450,00kr SEK  


Presentkort

Ett presentkort till vår bakkurs är en uppskattad och annorlunda present.

Instruktioner för köp
Använd vår mall eller tillverka ett presentkort själv att ge bort.  Köp och betala med kort direkt på denna sida. Direkt efter köpet får du ett bekräftelsemail. Inom en vecka får du sedan en presentkortskod skickad till dig som du ger mottagaren. Bokning görs normalt på hemsidan och presentkortskoden anges vid betalning. Läs mer om presentkort.

Presentkort: Helgkurs i vedugnsbakning
Pris:
2450 kr
Antal kurstillfällen att välja på: 1-3 per termin
Giltighetstid: 3 år

Köp av presentkort


Intresseanmälan

Passar inte datumen? Gör en intresseanmälan nedan.


Vad tycker våra tidigare kursdeltagare?

Genomsnitt 5,0 av 5 baserat på 1 recension.

Bra kurs i vedugnsbakning

Rated 5,0 out of 5
2022-12-09

En heltäckande genomgång av alla moment i vedugnsbakning-processen. Och hem kommer man med två nybakade bröd. Perfekt!

Thomas

Vad tyckte du om kursen?

Har du gått vår kurs i vedugnsbakning? Lämna gärna en recension, tänk på att det du skriver blir offentligt här på hemsidan. Kontakta oss om du har något av privat karaktär du vill förmedla.