Nyhetsbrev

Kvällskurs i smide

Kvällskurs i smide

Lär dig smida på vardagskvällar under en termin.

Läs mer »

Kustskeppare med båtpraktik

Vi erbjuder en kurs i kustskepparintyget där målet är att du ska lära dig för sjölivet, inte för provet. Därför är våra kurser lite längre än andra på marknaden. Dessutom är grupperna mindre, max 10 personer. Efter avlagt prov får du framföra ett skepp, dvs ett fartyg över 12×4 meter. Denna kurs är en fortsättningskurs till förarintyget. Under kursen går vi lite djupare in på navigering utomskärs, i mörker och vilken utrustning du behöver. Efter avslutad kurs ska du känna dig trygg med att navigera utomskärs längs våra kuster och till tex Gotland. I kursen ingår också en praktisk del där vi åker ut med fartyget Lova under en kväll.

Kurslärarna seglar normalt som befäl på vårt skolfartyg Shamrock vilket innebär att de har gedigen erfarenhet kring sjöfart och sjöutbildning.

Kursinnehåll

Sjökort

 • Kurssättning och kursrättning (missvisning, deviation, avdrift, strömmar).
 • Mörkernavigering (lanternor och fyrkaraktärer).
 • Bäringar och krysspejling.
 • Död räkning.

Framföra fartyg

 • Enklare radarteori.
 • Ruttplanering utomskärs.
 • Lanternor, ljud- och ljussignaler.
 • Bestämmelser för fritidsfartyg.

Sjösäkerhet

 • Säkerhet till havs.
 • Säkerhetsutrustning.
 • Väder till havs.

 


Bra att veta

Böcker: Vid anmälan har du möjlighet att köpa ”Navigering och sjömanskap” och ”Navigering och sjömanskap – övningsbok”. Dessutom kan du köpa övningssjökort, linjal, transportör och passare. Tänk på att det är ett annat övningssjökort än det till förarintyget! Beställt kursmaterial får du vid första tillfället.
Examen: Tider för examination meddelas under kursen. Det går alltid att boka annan tid av en av NFBs förhörsförrättare. Priset för provet är 450 kr (plus ev. provbok 50 kr) och ingår ej i kursavgiften.
Förkunskaper: Du behöver ha förarintyg eller motsvarande kunskaper. Känner du dig ringrostig kan det vara bra att hämta kursböckerna lite innan kursstart. Dessa använder vi även vid utbildning i förarintyg och kan vara bra att bläddra igenom innan kursstart.
Ta med: Penna, papper, kurslitteratur, övningssjökort, passare, transportör och linjal.
Mat: Pentry med möjlighet att värma matlåda finns i Årboden. Fika ingår i kursen.

Kursform: Studiecirkel i samverkan med NBV.

 


Kurser våren 2019

Tider kommer under december månad.

 


 

Presentkort

Ett presentkort till en kustskepparkurs är en uppskattad och nyttig present.

Instruktioner för köp
Använd vår mall eller tillverka ett presentkort själv att ge bort. Köp och betala med kort direkt på denna sida. Direkt efter köpet får du ett bekräftelsemail. Inom en vecka får du sedan en presentkortskod skickad till dig som du ger mottagaren. Bokning görs normalt på hemsidan och presentkortskoden anges vid betalning. Läs mer om presentkort.

 

Presentkort: Kustskepparkurs

Pris: 2750 kr
Bokpaket: Vill du kan du även köpa till ett bokpaket för 695 kr. Då ingår kursbok, övningsbok, passare, linjal, transportör och övningssjökort.
Antal kurstillfällen att välja på: Minst en kurs på våren
Giltighetstid: 3 år

 

Köp av presentkort

Processing ...

 


 

Intresseanmälan

Passar inte datumen? Gör gärna en intresseanmälan nedan.