Grundkurs i Svets

Grundkurs i Svets

Prova på grunderna i svets under en helg på Skeppsholmen.

Läs mer »

Nyhetsbrev

Utkommer ca 10 gånger/år med information om vad som händer på Skeppsholmsgården.

Vinterns projekt på våra fartyg

Posted in Nyheter | no comments

Mellan oktober och april ligger våra fartyg stilla vid kaj här på Skeppsholmen. Det är då vi tar oss ann underhåll och större reparationer. Här kommer en summering av några av de större projekten denna vinter.

Shamrock

Ny mesanmast
Förra säsongen upptäckte vi att mesanmasten hade börjat få rötskador. När den plockades ner visade det sig att masten tyvärr inte skulle vara möjlig att laga. Därför beslutades det om att beställa en ny. Det blev en i limmad furu och den kommer från Skillinge varv som svarvat den. Därefter har Sten passat in beslag och snickrat ihop en salning. Sedan har vi hjälpts åt att slipa och olja masten på såväl dagtid som på den öppna verksamheten. Igår ströks första lagret fernissa och 19 april är preliminärt datum för påmastning.
Vinterns projekt på våra fartyg |Vinterns projekt på våra fartyg |

Livflottarna flyttas
Genom att flytta Shamrocks livflottar från popdäck till ettaluckan kan vi minska antalet från fyra till till två. Detta eftersom att de går att sjösätta dem på bägge sidor. Henrik har därför byggt en ny livflotteställning med balkar som livflottarna kan skjutas på vid sjösättning.
Vinterns projekt på våra fartyg |Vinterns projekt på våra fartyg |

Nytt navigationssystem
Shamrock kommer att få en ny navigationsdator och ett nytt navigationsprogram från Furuno. Självklart använder vi fortfarande papperskort men det är bekvämare och säkrare att komplettera med ett elektroniskt system. Den gamla elektroniska utrustningen hade några år på nacken och det var dags för en uppgradering.

Ny gråvattentank
Under långseglingen 2016 gick det helt plötsligt inte att länsa den gamla gråvattentanken. Rostflagor från insidan hade satt igen utloppet. Svante håller därför på att installera en ny tank av plast under durken i stora rummet.
Vinterns projekt på våra fartyg |

Ombyggnad av kajutan
Under sommaren 2016 provade vi för första gången att köra kollo på Shamrock. Mycket var nytt på den seglingen, bland annat delade vi in ungdomarna i fyra vakter varav “aktervakten” sov i aktern. Försöket föl väl ut och i sommar blir det två kolloperioder med Shamrock. “Aktervakten” var den minsta vakten och därför uppgraderar vi nu kajutan till fem kojplatser. Detta arbete görs främst av volontärerna Mats och Anders.
Vinterns projekt på våra fartyg |

Värmepannan flyttas
Ambitionen är att flytta värmepannan under vintern. Detta för att skapa nya utrymmen styrbord om färgschappet.

Lova

Tre nya försegel
Lovas försegel har levt på sista versen i ett par säsonger nu. Till 2017 kommer hon därför att segla med en ny fock, klyvare och jagare.

Ny spis
Den gamla gasolspisen har krånglat lite när det gäller vred och att öppna ugnsluckan. Lova får därför en ny lagom till sommaren.

Nya madrasser
Vi har som ambition att ledarna ska få sy nya madrasser till sommarsäsongen 2017. Det kommer troligtvis att bli ett par arbetshelger kring detta, mer information kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *